Zpět na hlavní stránku.
Domů
Sdružená obec baráčníků "STARÉ  ČIČOVICE" Kolín V.

Lepší placka nežli facka

 


V sobotu 10. května 2003 se do skanzenu v Kouřimi vypravili všichni milovníci tradičních staročeských jídel. Začalo zde další pokračování cyklu o vaření - loni to byly knedlíky a letos se pekly placky na všechny možné způsoby. Ve všech chaloupkách se otáčely šikovné krojované kuchařky a tetičky z naší baráčnické obce a tetička Růžičková z Kutné Hory Škvrňova. Na píckách a kamnech pekly různé druhy placek, sladkých i slaných, plněné zelím nebo tvarohem, mazané marmeládou, sypané mákem či tvarohem, obalované ve skořicovém cukru. Jenom na lívance se během dne zadělávalo čtyřikrát ve velkých okřínech, ale stejně se na všechny návštěvníky nedostalo. Pokud jste na zmíněné dobroty dostali chuť a litujete, že jste se do Kouřimi nevypravili, nabízíme vám alespoň dva recepty, které si doma můžete vyzkoušet:

Lívance z ovesných vloček
100 g ovesných vloček, 300 ml mléka, 50 g hladké mouky, špetka soli, 10 g droždí, 1 vejce, 10 g skořicového cukru, marmeláda, strouhaný tvaroh, tuk na pečení
Na 1 hodinu namočíme ovesné vločky do části mléka, pak přidáme mouku, sůl, vejce a vykynulý kvásek, zbytek mléka. Vymícháme těstíčko tak, aby volně teklo z naběračky. Upečené lívance obalíme ve skořicovém cukru nebo potřeme marmeládou a posypeme strouhaným tvarohem.

Škvarkové placičky (bagačata)
800 g brambor, 100 g umletých či drobně pokrájených škvarků, 1 vejce, 1 - 3 stroužky česneku, špetka majoránky, sůl, 150 g polohrubé mouky, tuk na vymaštění plechu
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, nastrouháme či rozmačkáme, přidáme škvarky, vejce, česnek, majoránku, sůl, polohrubé mouky jen tolik, aby těsto nebylo moc tuhé. Vypracujeme placičky, dáme na vymaštěný plech do trouby a po obou stranách upečeme dozlatova.

Dobrou chuť vám přejí tetičky a sousedé kolínské baráčnické obce.