Zpět na hlavní stránku.
Domů
Sdružená obec baráčníků "STARÉ  ČIČOVICE" Kolín V.

Letnicové vaření 2005

 


Letnicové vaření v kouřimském skanzenu

V sobotu 14. května přilákal návštěvníky do kouřimského skanzenu národopisný program na oslavu letnic pod názvem „K obědu jsou hrách a kroupy, se zelím to není hloupý“. Pokračovalo se tak v cyklu o vaření a tentokrát se vařilo z luštěnin a obilovin. Již od rána se naše tetičky točily v chaloupkách kolem kachlových sporáků, do kterých sousedé pilně přikládali, a v každé chaloupce pak voněly různé druhy pokrmů, sladké či slané. Kdo přišel, mohl ochutnat a získat i recept, pokud by si chtěl příslušnou dobrotu doma vařit častěji. Pro ty z vás, kteří se do Kouřimi nedostali, otiskujeme recepty na dvě jídla, která šla nejvíce na odbyt. Potvrdit vám to mohou sousedé a tetičky z Obce baráčníků Kutná Hora Žižkov, kteří si do skanzenu udělali výlet a ve všech chaloupkách pilně ochutnávali.

Jahelník

 Spaříme dva díly jahel a jeden díl rýže, dobře promícháme, do směsi přidáme sušené švestky, nakrájená jablka a omastek, podle chuti přisladíme. Opět vše důkladně promícháme, vložíme do vymaštěné formy a zalijeme vajíčkem, rozklektaným v mléce. Pečeme ve vyhřáté troubě.

Kuba

300g krup nebo trhaných krupek, sůl, 30g sádla, 1 středně velká cibule, 50g sušených hub, 2 stroužky česneku, kmín, mletý pepř, majoránka, sádlo na vymazání pekáčku. Kroupy spaříme a uvaříme doměkka v osolené vodě s kouskem sádla. Na kousku sádla osmažíme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme do scezených krup. Sušené houby, které jsme předem nechali ve vodě nabobtnat, nasekáme a necháme podusit. Potom je přidáme ke kroupám, podle chuti přisolíme, přidáme česnek utřený se solí, majoránku, kmín a mletý pepř. Dobře promícháme a dáme do sádlem vytřeného pekáčku a v předem vyhřáté troubě necháme zapéct. 

Který bude za oknem nejhezčí?

Po dobře vykonané práci za odměnu písničku

 

Svatý Donáte, oroduj za nás – před rozchodem do chaloupek